چه موقع دندان عقل نیاز به کشیدن ندارد؟

 

چه موقع دندان عقل نیاز به کشیدن ندارد؟

یکی از دغدغه‌های مهم انسان‌ها کشیدن یا نکشیدن دندان عقل است. چون این دندان در قسمت انتهایی لثه‌ها قرار دارد  شاید کشیدن آن‌ها بسیار ترسناک به نظر بیاید، به همین دلیل این سؤال مطرح می‌شود که آیا نیاز است دندان عقل را بکشیم یا خیر؟ در ادامه با ما همراه باشید تا تمامی نکات مربوط به دندان عقل را برای شما بیان کنیم.

دندان عقل چیست؟

به‌طورکلی هر آدمی دارای چهار دندان عقل در چهار قسمت انتهایی لثه و فک خود است. این چهار دندان معمولاً پس از سن بلوغ و در محدوده سنی ۱۸ تا ۲۰ سالگی شروع به رشد می‌کند، به همین دلیل آن را دندان عقل می‌نامند. دندان عقل سومین دندان آسیاب است و ازجمله آخرین دندان‌هایی است که در داخل دهان می‌روید. شرایط بیرون آوردن دندان عقل در آدم‌ها متفاوت است. برخی از افراد هستند که هرگز دندان عقلی در نمی‌آورند. برخی به طور کامل دندان عقلشان در می‌آید و برخی نیز دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته دارند.

علائم رویش دندان عقل

از زمان کودکی بیرون آوردن دندان همراه با علائمی چون تب، خارش، سوزش و بی‌تابی است. از آنجایی که رویش دندان عقل پس از سن بلوغ اتفاق می‌افتد، این علائم کمتر در زمان رویش دندان عقل پیدا می شود ولی در عوض بیرون آوردن این دندان با علائمی چون درد، التهاب و ورم لثه همراه است. این درد گاهی تا اطراف گوش‌ها نیز امتداد پیدا می‌کند. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که دندان عقل راهی برای خروج از لثه پیدا نمی‌کند در نتیجه به بافت‌های مجاور لثه فشار می‌آورد.

کشیدن دندان‌ها در این شرایط لازم است

رویش دندان عقل ممکن است که به اذیت کردن فرد منجر شود، به همین دلیل باید به فکر درآوردن آن  بود. از آنجایی که دندان عقل در قسمت انتهای لثه قرار دارد، کشیدن آن بسیار دشوار است و در برخی موارد باید با استفاده از جراحی آن‌ها را درآورید. در صورتی که یکی از شرایط زیر رخ دهد باید دندان عقل خود را بکشید.

  • نهفته بودن دندان عقل

دندان‌های عقل نهفته دندان‌هایی هستند که یا بیرون نمی‌آیند یا مقدار بسیار کوچکی از آن‌ها قابل دید است؛ به همین دلیل شاید اصلاً انسان‌ها متوجه نشوند که دندان عقلشان نهفته است. همین اتفاق است  که در دراز مدت سبب بروز مشکلات زیادی برای آن‌ها می‌شود. دندان‌های عقل یک کیسه رویشی دارند، این کیسه رویشی که فولیکول نام دارد در زمان زیاد ممکن است تبدیل به کیست شود، به همین دلیل بهتر است در سن ۲۵ تا ۳۰ سالگی جهت کشیدن دندان‌ عقل نهفته اقدام کنید. اگر جراحی این دندان‌ها اتفاق نیفتد کیست‌ها ممکن است منجر به آسیب‌رسانی استخوان فک شوند و حتی می‌توانند استخوان فک را از بین ببرند.

  • دندان عقل نیمه نهفته

اگر دندان عقل به صورت نیمه نهفته هم باشد باید جراحی شود زیرا این گونه دندان‌ها نیز مشکلات زیادی را به وجود می‌آورد، از جمله مشکلاتی مثل بروز آبسه و سلولیت و یا گیرکردن موادغذایی بین لثه و دندان می‌شود.

راه‌های تشخیص دندان نهفته و نیمه نهفته

در برخی موارد حتی دندانپزشکان هم نمی‌توانند دندان‌های نهفته یا نیمه نهفته را تشخیص دهند، به این جهت تنها راه تشخیص دندان‌های عقل نهفته یا نیمه نهفته رادیوگرافی یا عکس‌های OPG است که به طور کامل وضعیت دندان‌ها را نشان می‌دهد.

مواردی که کشیدن دندان عقل لازم نیست

دندان عقل آخرین دندان است که در دهان می‌روید اما به دلیل این که ممکن است سبب مشکلاتی برای انسان‌ها شود باید به فکر کشیدن آن باشیم. اما اگر این دندان‌ها شرایط زیر را داشته باشد نیاز نیست که آن را بکشید.

  • مانند یک دندان عادی، رشد کرده و کامل بیرون زده باشد.

اگر دندان عقل شما از همه جهات درآمده و داخل لثه نماند، نیاز نیست که آن را بکشید.

  • جایگاه مناسبی داشته باشد.

اگر فاصله این دندان با دندان‌های کناری مناسب است و دقیقا در جای خودش درآمده است، نیازی به کندن آن نیست.

  • قابل شست‌وشو است.

اگر دندان‌های عقل شما در دسترس هستند و برای مسواک‌زدن و نخ‌دندان کشیدن مشکلی ندارید نیازی نیست که به کشیدن دندان عقل خود فکر کنید.

دلایل کشیدن دندان عقل

به‌طور‌کلی گفتیم که دندان عقل در سه شرایط  می‌روید که در صورت بروز دو مورد از آن‌ها نیاز به کشیدن دارد. حال اگر دندان عقل شما سالم باشد اما در آن یک‌سری عوامل و نشانه‌هایی رخ دهد باز هم باید به کشیدن آن تن دهید. این عوامل عبارتند از

  • درد

درد دندان عقل از درد دیگر دندان‌ها بیشتر است. این درد همانند درد رویش دندان و درد پوسیدگی دندان است که به عصب می‌رسد یعنی در زمان درد دندان عقل دو نوع درد دندان را تجربه می‌شود.

  • عفونت

ممکن است دندان عقل در اثر برخی از عوامل دچار عفونت شود. شما در ابتدا می‌توانید روش‌هایی از جمله استفاده از آب نمک‌، سرکه سیب، جوش شیرین و آنتی بیوتیک را برای از بین بردن این عفونت استفاده کنید؛ اما اگر با مصرف تمامی این موارد عفونت دندان عقل شما برطرف نشد، می‌توانید به راحتی آن را بکشید.

  • ارتودنسی

در برخی از افراد به علت فشارهای زیاد دندان‌ها بر روی یک‌دیگر و یا سایز بزرگ دندان‌ها در مقایسه با سایز کوچک لثه، سبب کج شدن و زاویه‌دارشدن دندان‌ها می‌شود. راه درمان این مشکل استفاده از ارتودنسی است. اما برای کاهش فشار بر روی دندان‌ها باید ابتدا دندان عقل خود را بکشید تا بتوانید با استفاده از ارتودنسی دندان‌های خود را صاف و بدون مشکل کنید.

  • پروتز دندان

برخی از افراد به علت جنس بد دندان بسیار زود تمامی دندان‌های خود را از دست می‌دهند.  به همین دلیل به فکر راه چاره‌ای برای آن هستند. یکی از این راه‌ها پروتزهای دندانی است؛ زمانی که بخواهید از پروتزهای دندانی برای دندان‌هایی غیر از دندان عقل استفاده کنید باید دندان عقل خود را بکشید؛ زیرا داشتن این دندان‌ها دیگر فایده‌ای ندارد.

  • تومور دهانی

برای انجام رادیوتراپی به قصد درمان تومورهای دهانی اولین قدم کشیدن دندان عقل است.

  • ضربه

در بسیاری از موارد مخصوصاً در پی ضربه در ورزش‌های سنگین مانند بوکس یا تکواندو می‌تواند به دندان‌های عقل آسیب وارد شود و تاج این دندان‌ها بشکند؛ به همین دلیل باید دندان عقل خود را بکشید.

عوارض کشیدن دندان عقل

به‌طورکلی کشیدن دندان عوارض خاصی بر روی بدن ندارد اما تا زمان بهبود زخم حاصل از کندن دندان عقل باید مواظب باشید تا حفره ناشی از کندن دندان دچار خونریزی نشود و با گیر کردن غذاهای خشک و چرب در داخل آن منجر به عفونت لثه نشود.

کشیدن دندان عقل یا نکشیدن آن

همان‌طور که در ابتدای مقاله گفتیم یکی از دغدغه اصلی مردم کشیدن یا نکشیدن دندان عقل است. خیلی‌ها با تصور اینکه با کشیدن دندان عقل دیگر دچار مشکلات حاصل از آن نمی‌شوند شروع به کشیدن آن می‌کنند اما این قضیه کاملاً نادرست است. زیرا در زمان میانسالی و پیری که دندان‌های آسیاب شروع به خراب‌شدن می‌کنند و باید آن‌ها را بکشید، می‌توانید از دندان‌های عقل به عنوان جایگزین برای آن‌ها استفاده کنید.

جراحی دندان عقل

در مواردی که دندان‌های نهفته و نیمه نهفته را بخواهید در بیاورید، با استفاده از کشیدن ساده این اتفاق نمی‌افتد. و باید از جراحی استفاده شود. در جراحی دندان عقل بخشی از لثه را برش می‌دهند تا بتوانند دندان عقل را در بیاورند. این روش قطعاً با درد همراه است به همین دلیل باید از بی‌حسی در این روش استفاده شود.

کلام پایانی

اگر شما هم از جمله افرادی هستید که بین کشیدن و نکشیدن دندان عقل خود مردد هستید، این مقاله را از دست ندهید. سایت دکتر ملک محمدی با مقاله‌های زیاد در زمینه دندان و زیبایی می‌تواند به شما در زمینه سوالات مربوط به دندان و زیبایی کمک کند.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *