آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟

 

آیا کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می‌شود؟

به لطف پیشرفت‌هایی که در علم دندان‌پزشکی اتفاق افتاده است، بسیاری از اختلالات دهان و دندان به راحتی قابل برطرف شدن هستند؛ اما این علم تنها به برطرف سازی عیوب دندان محدود نمی‌شود و این روزها برای زیبایی و داشتن ظاهری متناسب و بی‌نقص نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کامپوزیت، یکی از روش‌هایی است که هم برای برطرف کردن مشکلات دندان و هم برای زیباسازی آن مورد استفاده قرار می‌گیرد و به دلیل قیمت مناسب و نتیجه‌ی فوق‌العاده‌ی آن این روزها بسیار محبوب نیز هست. در این مقاله با ما همراه باشید تا به کامپوزیت دندان، مراحل آن و باورهای نادرستی که در این زمینه وجود دارد بپردازیم.

کامپوزیت دندان

در این عصر پیشرفت، حتما همه‌ی ما اصطلاح کامپوزیت را شنیده‌ایم. از نظر شیمیایی، کامپوزیت یک اصلاح کلی برای تعریف ماده‌ای است که حداقل از دو ماده دیگر تشکیل شده است که در صورت ترکیب قوی‌تر از حالت اولیه خود هستند. مواد تشکیل دهنده کامپوزیت پرکننده‌های سختی هستند و توسط مواد دیگر احاطه شده‌اند که آن‌ها را در حالت جامد به همدیگر متصل نگه می‌دارند. این مواد خاصیت اولیه‌ی خود را از دست نمی‌دهند، بلکه برای انجام عملی خاص بهبود پیدا می‌کنند.

با این تعریف، کامپوزیت‌ها مصارف بسیار زیادی دارند که از جمله‌ی آن دندان ‌پزشکی است. کامپوزیت اصطلاحاً به طیف وسیعی از درمان‌های ترمیمی و زیبایی دندان اشاره دارد. جزء اصلی کامپوزیت‌های دندان‌پزشکی رزین است که به آن استحکام و در عین حال انعطاف پذیری می‌بخشد.

انجام کامپوزیت دندان باعث می‌شود تا دندان‌ها در برابر آسیب و خرابی مقاوم شوند و در نتیجه عملکرد دندان‌ها بهبود پیدا می‌کند. در این تکنیک از مواد شیمیایی همرنگ دندان که از پلیمر هستند استفاده می‌شود تا مشکلاتی مانند موارد زیر حل شوند:

  • کوتاه یا کوچک بودن دندان‌ها
  • اصلاح جزئی دندان
  • اصلاح سطح و لبه‌های دندان
  • جایگزینی پرکردگی‌های دندان
  • پر کردن دندانه‌ای پوسیده
  • از بین بردن فضای بین دندان‌ها
  • شکستگی دندان
  • برطرف کردن برخی نامنظمی‌های خاص دندان
  • تغییر رنگ دندان

کامپوزیت دندان برای چه کسانی مناسب است؟

مراحل کامپوزیت دندان

نه تنها کامپوزیت، بلکه قبل از هرگونه اقدامی برای تغییر در دندانه‌ای خود باید ابتدا بررسی کنید که آیا کاندیدای مناسبی برای انجام این روش هستید یا خیر؟ علاوه بر این هزینه‌ی این روش، تعداد جلسات موردنیاز برای درمان، نتایج قبلی به دست آمده و اعتبار پزشک اطلاعاتی کسب کنید و ترجیحا یک جلسه‌ی مشاوره با دندان‌پزشک مورد نظر خود داشته باشید.

ابتدا دندان‌پزشک معاینات لازم را انجام می‌دهد تا اطمینان حاصل کند که لثه‌های فرد سالم است و فقط مشکل دندانی وجود دارد. در صورت وجود التهاب، قبل از انجام کامپوزیت، التهاب یا حتی عفونت با مصرف دارو و… باید به‌طور کامل برطرف شود.

به طور معمول، برای انجام کامپوزیت دندان از داروهای بی‌حسی استفاده می‌شود و درصورتی‌که نیاز به مداخله بر روی دندان‌ها وجود نداشته باشد داروی بیهوشی مورداستفاده قرار نمی‌گیرد؛ اما اگر دندان‌پزشک تشخیص دهد که نیاز به بیهوشی وجود دارد این کار انجام می‌شود.

در مقدمه دندان‌ها از هرگونه میکروب پاک می‌شوند و بعد کمی ژل اسیدی روی دندان‌ها زده می‌شود تا سطح دندان‌ها ناهموار شود. این ناهمواری باعث می‌شود تا مواد کامپوزیت بهتر روی دندان بچسبند. کامپوزیت ماده‌ای خمیری شکل است که از قبل رنگ آن توسط فرد و در مشورت با دندان‌پزشک تعیین شده است. این ماده‌ی خمیری روی دندان‌ها قرار می‌گیرد.

در واقع کامپوزیت به صورت لایه‌لایه روی دندان قرارگرفته و در هر مرحله توسط نورهای مخصوص روی دندان ثابت و سفت می‌شود. مرحله‌ی بعد، فرم دهی به دندان است. دندان‌پزشک، فرم دهی را تا جایی ادامه می‌دهد تا به فرم مورد نظر بیمار برسد. بعد از این مرحله کامپوزیت سفت شده و سپس پولیش می‌شود. پولیش باعث شفافیت دندان‌ها می‌شود.

در مرحله‌ی آخر از بیمار خواسته می‌شود تا در صورت وجود نقص به دندان‌پزشک اطلاع دهد تا سریعاً برطرف شود. برتری کامپوزیت نسبت به سایر روش‌ها این است که بیمار می‌تواند در تمامی مراحل نظر بدهد و فرم دندان های خود را انتخاب کند. چرا که قالب‌گیری اولیه وجود ندارد.

مزایای انجام کامپوزیت

امروزه انتخاب‌های زیادی برای ترمیم دندان‌ها وجود دارد. اگر به دنبال روشی هستید که ظاهری طبیعی‌تر داشته باشند کامپوزیت ممکن است انتخاب خوبی برای شما باشد. از کامپوزیت‌ها برای زیبایی دندان‌ها مانند تغییر رنگ دندان، ترمیم دندان‌هایی که پوسیده‌اند، ترک‌خورده‌اند و یا کاهش فاصله‌ی دندان‌ها و صاف‌تر شدن آن‌ها استفاده می‌شود.

کامپوزیت‌ها از نظر زیبایی‌شناختی بهتر به نظر می‌رسند چرا که رنگ آن‌ها به دلخواه بیمار قابل تغییر است و می‌توانند ظاهری طبیعی و مطابق با دندانه‌ای شما داشته باشند.

برای کامپوزیت کرده دندان نیازی به دست‌کاری خیلی زیاد در دندان وجود ندارد و ساختار دندان تقریباً دست‌نخورده باقی می‌ماند.

از مزایای مهم کامپوزیت دندان این است که در چند دقیقه سخت شده و به دندان می‌چسبد. چسبیدن کامپوزیت به دندان استحکام بیشتری می‌دهد و در برابر شکستگی مقاومت بیشتری ایجاد می‌کند. علاوه بر این برخلاف بسیاری از روش‌های دیگر، در صورتی که آسیبی به کامپوزیت وارد شود، قابل‌ترمیم هستند.

از دیگر مزایای کامپوزیت که بسیار مهم و قابل‌توجه است، قیمت بسیار مناسب آن است. این روش نسبت به سایر انواع روش‌ها بسیار مقرون به صرفه است.

کامپوزیت و باورهای نادرست

ممکن است شما هم شایعات زیای در رابطه با کامپوزیت شنیده باشید. در اینجا به برخی از آن‌ها که بسیار رایج نیز هستند خواهیم پرداخت:

  • انجام کامپوزیت دندان بسیار دردناک است.

باید بگوییم که این شایعه‌ای بیش نیست و دندان‌پزشک شما مطمئن خواهد شد که به‌اندازه‌ی کافی داروی بی‌حسی دریافت کرده باشید و در صورت نیاز از بیهوشی نیز استفاده می‌شود.

  • کامپوزیت باعث پوسیدگی دندان می‌شود.

واقعیت این است که پرکننده‌هایی کامپوزیتی از مشکلات سلامت دندان جلوگیری می‌کنند. موادی که در ساخت کامپوزیت استفاده می‌شوند کاملاً سازگار با بدن هستند. دندان‌ها قبل از کامپوزیت به طور کامل پاک می‌شوند و هیچ گونه میکروبی روی دندان‌ها باقی نمی‌ماند و بعد از کامپوزیت، مواد آن کاملا به دندان‌ها چسبیده و قسمت‌هایی که آسیب‌دیده‌اند را می‌پوشانند. کامپوزیت دندان از بروز مشکلات سلامت دندان جلوگیری می‌کند و خطر پوسیدگی دندان را کاهش می‌دهد.

  • کامپوزیت‌ها نامرئی هستند.

درست است که کامپوزیت‌ها تقریباً همرنگ دندان ساخته می‌شوند ولی واقعاً نامرئی نیستند.

البته باید به این نکته اشاره کرد که رضایت شما از کامپوزیت به طور کامل به دندان‌پزشک و مهارت‌های او مربوط است. بنابر این توصیه می‌شود قبل از اقدام به کامپوزیت سابقه‌ی دندان‌پزشک مورد نظر خود و بیماران قبلی وی را بررسی کنید تا بهترین نتیجه را به دست آورید.

سخن پایانی

دنیای زیبایی امروز به‌قدری وسیع است که نمی‌توان مانند گذشته مرزی برای آن تعیین کرد و این دنیا چارچوب خاصی ندارد زیرا سلیقه‌ها و تعریف زیبایی کاملاً متفاوت است. نکته‌ای که در طی این همه سال ثابت باقی مانده و یک نکته‌ی کلیدی است، آراستگی است.

برای تکمیل آراستگی و زیبایی صورت یک لبخند زیبا ضروری به نظر می‌رسد. عوامل مختلفی مانند سیگار کشیدن، ژنتیک، آب ناسالم، تصادفات و … باعث آسیب دندان می‌شود همین دلایل می‌تواند منجر به لبخند زشت و درنتیجه کاهش اعتماد به نفس شود!

روش‌های مختلفی برای داشتن لبخندی زیبا وجود دارد که یکی از بهترین و برجسته‌ترین تکنیک‌ها کامپوزیت دندان است. این روش بسیار رایج است و در بسیاری از کلینیک‌های دندان‌پزشکی سطح شهر انجام می‌شود.

بدون نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *