
دلایل انجام جراحی دندان چیست؟
جراحی نمودن دندانها یک روش درمانی بوده که به دلایل مختلفی انجام میگیرد. همانطور که میدانید وقتی دندانهای طبیعی دچار پوسیدگی شوند و سطح تخریب بالایی داشته باشند، کشیدن آنها بهترین راهکار خواهد بود. اما گاهی کشیدن دندانها با استفاده از ابزار ممکن نیست، و برای خارجسازی آنها از درون لثه نیاز به انجام جراحی است.
دلیل انجام جراحی دندان معمولاً نهفته بودن دندان است. برای مثال دندانهای عقل در حالت نهفته رشد میکنند. به همین دلیل برای کشیدن آنها نیاز به انجام جراحی خواهد بود. یا در برخی موارد ممکن است تاج دندان بهطورکلی از بین رفته باشد. در این صورت پزشک برای خارج کردن ریشه و کانال دندان این جراحی را توصیه خواهد کرد. پس مهمترین دلایل انجام جراحی از بین رفته تاج دندان و نهفتگی برخی دندانها میباشد.
حال برای انجام این جراحی، پزشک مراحل زیر را طی خواهد کرد:
- در مرحله اول ماده بیحسی بهواسطه سرنگ درون لثه بیمار تزریق میشود. در این صورت بیمار متوجه هیچگونه دردی نخواهد شد.
- سپس پزشک لثه را از سه یا چهار طرف برش میدهد، تا به ریشه دندان دسترسی داشته باشد.
- در مرحله بعدی جراحی دندان، پزشک دندان و ریشه آن را از لثه جداسازی نموده و کاملاً از درون فک خارج خواهد کرد.
- سپس لثه دوباره بخیه زدهشده، تا خونریزی قطع شود.
- درنهایت نیز لثه پانسمان گردیده، و جراحی به پایان میرسد.
مزایای جراحی زیبایی لثه با لیزر
اقدامات مهم قبل از جراحی دندان
پیش از انجام عمل جراحی کشیدن دندانها، میبایست برخی اقدامات را انجام دهید. این اقدامات جهت آمادهسازی قبل از جراحی انجام میگیرند. پس قبل از عمل، اقدامات زیر را انجام دهید:
- اگر سابقه هرگونه بیماری قلبی، دیابت، فشارخون، پیوند اعضا و …..رادارید، حتماً این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.
- جراحی دندان یک عمل سنگین نیست، پسنیاز به همراه نخواهید داشت.
- بهتر است شب قبل حتماً از دهانشویهها استفاده کنید.
- اگر داروهای انعقادی خون مصرف میکنید، باید قبل از جراحی با مشورت پزشک مصرف آنها را قطع کنید. چراکه مصرف آنها، میتواند در حین عمل موجب خونریزی شدید لثه شود.
مراقبتهای لازم بعد از جراحی دندان
جراحی دندان یک عمل تهاجمی هست. چراکه طی انجام آن لثه کاملاً برش داده میشود. به همین دلیل این جراحی دوره نقاهت طولانیمدت داشته، و بعدازآن میبایست بیمار تحت برخی مراقبتهای ویژه قرار گیرد. این مراقبتها به شرح زیر میباشند:
- درد تا دو هفته بعد از جراحی کاملاً طبیعی خواهد بود. به همین دلیل جای نگرانی نیست، و با مصرف داروهای مسکن میتوانید آن را بهبود بخشید.
- پس از جراحی دندان ممکن است شاهد التهاب و تورم در ناحیه لثه و فک باشید. بهترین راهکار برای رفع التهاب، استفاده از کمپرس سرد است. اما سعی کنید در هر مرتبه، بیش از ۲۰دقیقه از کمپرس سرد استفاده نکنید.
- پانسمان جراحی بهتر است تا یک هفته اول تعویض نشود. اما بعدها میتوانید با صلاحدید پزشک و در صورت نیاز، اقدام به تعویض آن نمایید.
- از انجام هرگونه فعالیت سنگینی که به ناحیه لثه فشار وارد نماید خودداری کنید. بهعنوانمثال ورزش کردن، بلند کردن اجسام سنگین و ….تا یک ماه بعد از جراحی ممنوع است.
- بعد از جراحی دندان رعایت بهداشت دهان و دندان بسیار اهمیت دارد. به همین دلیل بهتر است مسواک زدن را چند روز بعد آغاز نمایید.
- بهتر است تا چند روز رانندگی نیز انجام ندهید.
- اثر داروهای بیحسی ممکن است تا سه الی چهار ساعت بعد از اتمام عمل نیز ادامهدار باشد، و هیچ جای نگرانی نیست.
- تا چند روز بعد از عمل، بوی نامطبوع دهان طبیعی است، و برای رفع آن باید از دهانشویهها استفاده کنید.
- از نوشیدن مایعات با نی نیز خودداری کنید. چراکه این کار میتواند یا مکش ایجادشده، سبب خونریزی محل عمل گردد.
عوارض احتمالی ناشی از جراحی دندان
این جراحی یک روش کم تهاجمی بوده و در اکثر موارد کاملاً بیخطر است. اما گاها ممکن است بیمار برخی عوارض احتمالی را تجربه نماید. در ادامه به این عوارض نادر اشاره نمودهایم:
خونریزی شدید
در این جراحی برشهای نسبتاً عمیقی در ناحیه لثه ایجادشده، و همین میتواند سبب آسیبدیدگی عروق خونی این قسمت شود. به همین دلیل ممکن است بعدازاین جراحی لثه دچار خونریزی نسبتاً شدید شود. در صورت بروز چنین موردی، مراجعه فوری به پزشک بسیار ضرورت دارد.
عفونت
یکی دیگر از عوارض احتمالی جراحی دندان عفونت میباشد. عفونت معمولاً زمانی رخ میدهد که بهداشت دهان بهخوبی رعایت نشود. اگر از مسواک و دهانشویهها استفاده نکنید، میکروبها در ناحیه زخم تجمع نموده، و یا تکثیر آنها عفونت بروز پیدا خواهد کرد.
درد و تورم
درد بعد از جراحی بسیار طبیعی است. اما گاهی بهقدری شدید میباشد، که قابلتحمل نخواهد بود. همچنین بعد از عمل لثه دچار التهاب و تورم شدید میشود. اما درنهایت درد و تورم پس از گذشت چند روز کاملاً بهبود خواهند یافت.
آسیبدیدگی استخوان فک
این مورد از عوارض جراحی دندان، بسیار نادر میباشد. معمولاً آسیبدیدگی استخوان فک زمانی رخ میدهد که، پزشک از تبحر و مهارت کافی برخوردار نباشد. در این صورت ممکن است هنگام خارجسازی ریشه دندان، استخوان فک نیز دچار آسیب شود.
آسیبدیدگی اعصاب
در پی برشهایی که در این روش ایجاد میشود، احتمال آسیبدیدگی اعصاب لثه نیز وجود دارد. اما اگر این کار توسط پزشکان باتجربه صورت گیرد، چنین مشکلی به وجود نمیآید.
بدون نظر